nedeľa 25. augusta 2013

Peľ ako potravina a liek

Výskum využitia peľu na včelárske účely, najmä zaistenie jarného podnecovania včelstiev, priviedol včelárov k myšlienke použiť ho na výživu ľudí, prípadne na liečenie niektorých ochorení. Biologické účinky peľu (ako faktor rastu, antibakteriálny, antianemický faktor) sú medzi včelármi známe dávno ako Vivez vieux, reztez jeunez... (1965 = žiť dlho, ostaňte mladí) a včelári začali sami peľ používať ako potravinu a neskôr aj na liečebné účely. Včelári jednoduchým pozorovaním zistili nepochybný účinok peľu na nadobličku, ukázali rýchlu rekuperáciu (znovuzískavanie) hmotnosti, ale i "koncentráciu" krvi, simultánne zvýšenie bielych a červených krviniek. Peľ pôsobí ako antibakterikum a jeho antibakteriálne účinky umožňujú liečiť črevné ochorenia. 
Včelári považujú peľ za zázračnú potravinu,ktorá napomáha
- dlhovekosti
- zlepšuje chuť do jedla
- chudnutiu zlepšením metabolizmu
- zlepšeniu črevných ťažkostí (vrátane hnačky)
- antibiotickému účinku
- zlepšeniu psychiky
- zlepšeniu neurasténie
- zlepšeniu celkového stavu
- zlepšeniu intelektu (peľ je "doping" namiesto kávy, alkoholu, fajčenia)
- zlepšeniu mozgových obtiaží
- akcelerácii rastu
- zlepšeniu zraku a spevneniu vlasov, lebo je jedinečnou potravinou pre kapilárny systém.
Používať by ho mali najmä ťarchavé ženy, deficitné a neduživé deti, starí ľudia. No aj zdravý človek by mal robiť peľové kúry tak, ako ich robia včelári. Peľ treba pripraviť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie peľu sa odporúča použiť osvedčený recept: 
- do uzatvárateľnej nádoby (musí byť väčšia, aby naklíčený peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Pridávame ho do medom osladeného čaju, do masla podľa vlastnej chuti, najlepšie ráno nalačno alebo večer pred spaním. Normálna dávka pre dospelého je 20 gramov denne, nárazová 32 gramov. Plná kávová lyžička (aby sa nemuselo vážiť) je 8 g, plná dezertná lyžička je 15 g, plná polievková lyžica 24 g. Kúra trvá mesiac, potom sa urobí mesiac prestávka a po mesiaci ju treba v roku ešte raz opakovať.
Peľ teda nemožno zavrhovať. Konzumovanie suchého peľu (2x1 lyžička denne) vyvoláva euforické pocity zdravia, príjemnej telesnej a duševnej pohody.
Peľ teda užívajú včelári a ich rodinní príslušníci. Peľ má pozitívny vplyv na imunitný systém, na pribúdanie hmotnosti, na množstvo hemoglobínu, zdĺhavý zápal prostaty a semenných váčikov, pri pečeňových ochoreniach, celkovú vitalitu a pozitívne myslenie. Pri užívaní peľu sú dosiahnuté pozitívne výsledky u starých ľudí trpiacich na aterosklerózu, ako aj na cerebrálnu (mozgovú) aterosklerózu. Peľ možno široko využívať pri liečení často sa opakujúceho krvácajúceho vredu. 
Med a peľ sú považované za veľmi bohaté prírodné potraviny na enzýmy vysokej kvality. V psychiatrii je možné ich použiť pri liečení depresívnych stavov, pri stavoch vyčerpania, pri alkoholizme.
Peľ v kombinácii s medom je účinným prírodným liekom pri liečení chronickej prostatovezikulitídy. Ide o zdĺhavý zápal prostaty a semenných váčikov. Osobitne sa všade komentuje pzitívne pôsobenie peľu na hypertrofiu prostaty. Klinické prejavy sa objavujú najčastejšie vo veku 60 - 70 rokov. Začínajú sa častejším močením, najmä v noci, neskôr až zastavením močenia. Hlavnou príčinou hyperplázie, teda zväčšenia žliaz okolo močovaj rúry,je porucha rovnováhy androgénov a estrogénov (teda mužských a ženských pohlavných hormónov) u mužov po päťdesiatke. 
Tradujú sa aj liečivé účinky peľu na pedagru. Ide o prejav dny - ochorenia vyvolaného poruchou metabolizmu.
Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať 2x1 lyžičku denne pri viacerých chorobách. Peľ nie je návykový, preto sa môže užívať dlhodobo. Je vhodný i pre deti. Vhodné však je po užití dávky urobiť si časovo rovnako dlhú prestávku, ako dlho sme dávku peľu užívali.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára