streda 29. augusta 2012

Predstavujem úľ Warre inak


Môj blog si kladie za cieľ podeliť sa so všetkými z potešenia včeláriť prirodzeným spôsobom. Ak je to možné, chcem mojimi skúsenosťami podporiť a pomôcť v začiatkoch ostatným, ktorí sa rozhodli pustiť do tohto dobrodružstva. V každom príspevku som doplnil prezentáciu fotografiou a umožňujem moje skúsenosti komentovať. Pre mňa sú to citlivé pojednania o včelárskej praxi, pretože som si uvedomil, že žijem v relatívne chránenej dedinke na severnom Slovensku, v chotári ktorej sú poľnohospodárske plodiny a pastviny ohraničené živými plotmi niekdajších medzí a lesom s horskými čistinami s množstvom lúčnych kvetov a rúbaniskami s malinčím. Ľudia majú za hospodárskymi budovami sady s jablkami, hruškami, slivkami, čerešňami, kde sa pasú menšie kŕdle husí a kurčiat, tak prečo by sa tam nemohli pásť aj moje včely? Včelár amatér si rýchlo uvedomí, že venovať sa tomuto krásnemu koníčku je veľmi vzrušujúce. Starať sa o včely, to nie je len menežovať úľ a pozorovať včelstvo, ale včelár potrebuje tiež načúvať prírode, sledovať flóru a správne posudzovať zmeny v sezóne. Pritom si určite plne uvedomí množstvo porúch v prírode spôsobených zásahom človeka.


Pre amatéra, ktorý sa chce venovať včielkam v trámikových úľoch Warre, si začiatky včelárenia vyžadujú iba mierne investície. Nepotrebuje medomet ani žiadne zložité zariadenia. Ale dôležité je, že predovšetkým tento trámikový úľ rešpektuje včely a čo najlepšie približuje ich životný štýl divým rojom. Samé si stavajú plásty, voskové dielo obnovujú rýchlejšie, menšia veľkosť úľového priestoru umožňuje včelám udržiavať v úli dobrú klímu, včelstvo žije ako v dutine stromu v prírode a včelárite prakticky bez otvárania úľa. Úľ rešpektuje potreby včiel, je zdravší pre ich vývoj, vyžaduje menej manipulácií včelára a chuť precedeného medu je neporovnateľná s medmi získavanými vytáčaním. Med môžete vyberať častejšie po jednom, dvoch plástoch.


Ak chcete začať včeláriť prírodným spôsobom v trámikových úľoch vo väčšom, vybral som štýl ruského včelára Vladimíra Chomiča. Jeho spôsob poskytuje úplnému začiatočníkovi dôležité návody, potrebné pre dobré spravovanie svojich včelstiev pri manipulácii v úľovej zostave s celými nadstavkami. Tiež doporučujem sledovať fórum http://www.ruchewarre.net, kde sa dozviete všetko, čo chcete vedieť o včelárení v trámikových úľoch. Včelárske fóra sú veľmi dôležitou pomôckou pre vás, ak nemáte inú možnosť získať zdroj informácií pre vaše samovzdelávanie. Môžete sa tiež pustiť do čítania môjho blogu, potom si zoberte len pílu, vŕtačku, skrutkovač a pustite sa do práce na stavbe úľa.
Základná koncepcia, na ktorej bol postavený trámikový úľový systém Warre, nie je nová. Doteraz bolo možné identifikovať podobné či rovnaké zásady včelárenia vo Francúzsku, Švédsku, Nemecku, Anglicku a Rusku, ktoré sú zverejňované v knižných vydaniach od 17.storočia až do dnešných čias.

Ruský včelár, Vladimír Chomič, už 20 rokov ošetruje v regióne Penza viac ako 200 včelstiev v modifikovaných alpských úľoch Roger Delona (И.Д.Брык - Пчеловодство 1992), s ktorými kočuje za včelou pastvou. Chomičov úľ je v podstate úľovou zostavou nemeckého pastora Christa z roku 1779, skladá sa z 12 nadstavkov (v lete niekedy aj viac) s 8 trámikmi v nadstavku s vnútornými rozmermi 300x300x108 mm, ktorý zodpovedá celkovej ploche 24 rámikov miery Dadant.
Včelstvá zimujú v 4-5 nadstavkoch so zvýšeným dnom v podrámikovom priestore. Pod povalou je 10 mm vysoký nadrámikový priestor, ktorý je v zime zakrytý paropriepustnou fóliou a vrchnákom. Po prvom prelete včiel treba dať každej rodine nadstavok s medom, paropriepustnú fóliu odstránime a zakryjeme úľ strechou izolovanou vlnitým papierom 60 mm vysokým. Začiatkom apríla dáme pod strechu dvojlitrové krmítko s vodou.


Vďaka konštrukcii rámikov z nerezového drôtu, hrubého 3 mm, alebo trámikov v tvare delta, môžeme vidieť zásoby medu, plod, materské bunky (zvyčajne v spodnej časti rámikov) pohľadom zhora i zdola priamo v dvoch nadstavkoch, bez nutnosti vyberania rámikov. Na konci prvej dekády apríla, počas kvitnutia vŕb, alebo aj neskôr, keď v záhradách kvitne púpava, môžeme v silnej rodine začať chovať matky. Jeden deň pred liahnutím sa matiek, odoberieme z ostatných silných rodín po jednom nadstavku aj so včelami na vytvorenie odložencov, do ktorých rozložíme matečníky. Úľ Warre a jeho modifikácie, je darom z nebies pre chov matiek, pretože s ním nepotrebujeme žiadne zvláštne vybavenie, rôzne jednoúčelové chovné jednotky, zvláštne rámiky a pod. Po desiatich dňoch, keď mladé matky začnú klásť vajíčka, môžeme matky aj odložence kedykoľvek použiť na iné účely.

Osirotenému včelstvu tradične zvykneme pridať matku s odložencom. Ale v technológii Warre to robíme tak, že produktívne rodiny, ktoré prezimovali, rozdelíme na dve neproduktívne polovice, vytvorený odloženec bez matky postavíme na medzidno nad materské včelstvo, pridáme im po nadstavku s prázdnymi plástami žemlovej farby alebo s medzistienkami a v urobenom odloženci bez matky odchováme mladú matku nad materským úľom. Rozdelenú rodinu spojíme spätne cez noviny v polovici mája, alebo pred očakávanou hlavnou znáškou. Starú matku zvyčajne včely zabijú. V sezóne sa už rodiny s mladými matkami nebudú rojiť, budú sa venovať znáške nektáru, každá rodina dá včelárovi 30 kg medu a viac, včely odchovajú dostatočné množstvo zimných včiel a uložia si aj dosť zásob medu na zimu.


Každodennou prácou na včelnici v mesiacoch apríl a máj včelár dokáže zamedziť rojeniu včelstva vytváraním odložencov so starou aj mladou matkou. Zároveň vie usmerniť život vo včelstve tak, že rastúce, ale neproduktívne odložence zmení na produktívne včelstvá. Ich opätovným spojením zväčší hniezdo v materskom včelstve o 100 % a zároveň rozšíri včelstvu úľový priestor na 12 nadstavkov Christ alebo 6 nadstavkov Warre. Dôležité však je, že týmto postupom zabezpečíme Farrarovo pravidlo dosiahnuť znáškovo silné včelstvá ich optimálnym vedením v oboch jarných rozvojových fázach už v čase kvitnutia ovocných stromov, repky a agátu, čo má rozhodujúci vplyv na budúcu silu zazimovaného včelstva, pretože vo včelstve vznikne ešte pred slnovratom dostatočný priestor pre plod aj pre med. Včely začnú okamžite prenášať dozrievajúci jarný med z vŕb a ovocných stromov do najvrchnejšieho nadstavku. Ak je top nadstavok vystavaný panenským dielom, získame, celkom jednoducho, pekne vyzerajúci a chuťovo vynikajúci včelí prírodný produkt, (sekciový, rámikový) plástový jarný med, vhodný na predaj v sklených obaloch po zaliatí kvetovým medom z malín a lúk.


Po poslednom medobraní, koncom prvej dekády augusta, včelár odoberie prázdne nadstavky a ponechá len štyri plodiskové boxy Christ, v ktorých bude včelstvo zimovať. Odobratý med treba nahradiť sirupom z cukru. Hneď po poslednom odbere medu treba odľahčiť včelstvo od roztočov Varroa, druhé ošetrenie treba urobiť koncom septembra a začiatkom októbra.

Všetko je relatívne a ja nechcem porovnávať včelárenie v trámikových a rámikových úľoch, pretože včely je možné účinne viesť v rôznych typoch úľov. Využil som možnosť včeláriť v trámikových úľoch Warre a v modifikáciách tohto úľa, čo neľutujem, hoci bolo pre mňa ťažké začať dláždiť cestu trámikovým úľom na Slovensku osamotene a bez dostatočných informácií o tomto prírodnom, ale zabudnutom spôsobe včelárenia.





1 komentár:

  1. Dobrý deň.Kúpil som 2 použité warre úle.Majú však rozdielnu výšku nadstavkov.Spodný má výšku 28cm, ostatné 21cm.Nebude to problém pri rotácii nadstavkov?

    OdpovedaťOdstrániť