piatok 4. mája 2012

Môj Kenyan

Medná krava. Úľ mám skonštruovaný podľa vlastného návrhu a inšpirácie z webu WOJTEKS BEE HIVES. Má 35 delta trámikov a 2 mobilné prepážky. Je to Kenyan a na oboch koncoch šikmej bočnej steny  má vyfrézované 20 cm dlhé a 8 mm vysoké letáče. Takéto riešenie umožňuje v úli umiestniť a zimovať jedno produkčné včelstvo a jeden odloženec, prípadne roj. Zasieťované varroa dno je len štrbina, široká 25 mm, pod ktorou je zasúvacia varroa podložka, ktorá vyhovuje požiadavke veterinárov na kontrolu spádu roztočov a odber meliva. Strecha je rovná a oplechovaná. Steny úľa sú hrubé 30 mm. Zadná šikmá stena úľa je po celej dĺžke vybavená sklom širokým 20 cm, cez ktoré je možné pozorovať život včielok v úli. Pozorovacie okienko je možné zatemniť na obrtlíkoch upevnenou odoberateľnou okenicou. Úľ je zo smrekového dreva. Na jeho výrobu spotrebujete veľa materiálu. Viac ako na dva úle Warre. Samotná výroba je tiež pracnejšia, pretože vyžaduje veľa operácií.

Je to trámikový horizontálny úľ podľa mojich predstáv. Môj návrh vychádza zo slovenskej a českej ľudovej tvorivosti. Je ako vzácny kus nábytku od starej mamy. Pohľadný živý doplnok na každú terasu a do každej oddychovej aj úžitkovej záhrady. Snáď splní očakávania všetkých prírodných včelárov.

Kto sa prírodným včelárstvom nezaoberá, má len hmlisté predstavy o tom ako včely zbierajú med a koľko sa treba o ne starať. Potrebné je premyslieť si odobratie časti plástov naplnených medom. Podľa včelárenia štýlom Anastázia, ak majú včely vytvorené plásty do polovice dĺžky klátu - to je ich zásoba na zimu - takže med im budeme odoberať len o rok. A ako odoberať med? Otvorte úľ, odlomte visiace plásty a zoberte prilepený med a peľ. Ale nesmiete byť lakomí, pretože niečo musí zostať včelám na zimu. V prvom roku je lepšie vôbec med neodoberať.

Anastázia tiež hovorí: " Súčasní včelári vymysleli mnoho rôznych konštrukcií úľov a všetky predpokladajú trvalé zasahovanie človeka do včelieho hniezda: rámiky s plástmi včelári premiestňujú, na zimu premiestňujú úle so včelami na iné miesto, ale to sa nesmie robiť. Včely stavajú plásty v presne definovanej vzdialenosti medzi nimi a samé vytvárajú ventilačný systém. Boje s nepriateľmi a akékoľvek zásahy tento systém poškodzujú. Namiesto toho aby zbierali med a vychovávali nové včielky, musia naprávať to čo je poškodené. V prirodzených podmienkach včielky žijú v bútľavinách stromov a samé perfektne zvládnu všetky problémy. Vravela som ti ako sa majú udržiavať čo najbližšie k prírodným podmienkam. Je to veľmi užitočné. Vtedy sú zdravé, najefektívnejšie opeľujú všetky rastliny a zvyšujú úrodnosť, ale to určite dobre poznáte."


"Kouknul jsem na tvoje stránky", napísal mi priateľ Franta. "Čím déle si MK prohlížím tím víc se mi líbí. Tak jak je zkonstruovaná vypadá tak normálně, přirozeně, že se tvarově hodí do moderního i historického prostředí. Myslím, že je naprosto fajn a že to bude velký úspěch. Udělal jsi velmi dobrou konstrukci a Robo odvedl perfektní práci. Konečně MK která nevypadá jako truhla. Je to prostě super."
Ďakujem za uznanie. Táto medná krava je symbolom nového života, pretože pripomína jasličky, belčov pre novorodenca, maľovanú truhlicu mladej nevesty, ktorú zdedila ako vzácny kus krásneho nábytku od starej mamy. Maroš Bujňák ju na facebooku okomentoval krátkou vetou: "ešte nejaké tie ornamenty vyrezať alebo namaľovať :)". 
S tými chlapcami v dielni firmy http://www.hdv.sk/index.php/kontakt sa výborne spolupracuje. Poviem im iba jednu vetu a už vedia čo chcem a ako to chcem. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára