štvrtok 10. marca 2011

Úľ Warré, to je superorganizmus

Predstavte si, že sedíte na terase alebo v tieni stromu na záhrade a tešíte sa zo slnečného letného popoludnia. Vidíte červenú a zelenú farbu vašej zeleniny na obrobených a upravených hriadkach. Cítite vôňu kvetov z kvetinových záhonov a počujete bzučanie a hučanie včiel z úľa v rohu vašej záhrady.
Ako sa budete pozerať, uvidíte, že vaše včely lietajú z kvetu na kvet, zbierajú nektár a opeľujú zeleninu a ovocné stromy z vašej záhrady a kvety vysadené na nádvorí. Vidíte ich ako nosia nektár do úľa, kde robia z neho med, aby sa oň podelili s vami a s vašou rodinou. Môžete ich sledovať ako vetrajú a tancujú pri vchode do svojho úľa, vyhrievajú sa na slnku a tešia sa dobrému jedlu z kvetín a rastlín z vášho dvora a vo vašej záhrade. 
Toto všetko môže byť vo vašom vlastnom dvore skutočnosťou. Všetko čo potrebujete sú včely a včelí úľ alebo dva. Každý, kto je schopný ovládať pílu a kladivo, môže si postaviť svoj vlastný trámikový úľ s jednoduchou obsluhou. Stavbu trámikového úľa zvládnete počas jedného popoľudnia a bude vás to stáť oveľa menej ako večera pre dvoch vo vašej obľúbenej reštaurácii. 
Existuje množstvo pokynov na stavbu toho najlepšieho úľa. Možno ste už strávili niekoľko hodín alebo dní hľadaním informácií o dobrom úli, ktorý by bol ľahko ovládateľný a jednoduchý na postavenie a bol by zábavou pre vás a vašu rodinu, len aby ste zistili, že hľadáte niečo tak ťažké, čo je ako hľadať ihlu v kope sena. Vyhľadávanie, analýzy a porovnávanie množstva úľových zostáv je určite ťažké pre vaše rozhodovanie. Ak si chcete skutočne postaviť svoj vlastný jednoduchý a lacný úľ, začať v ňom jednoducho a čisto včeláriť a mať ho vždy pripravený pre akokoľvek silné vaše vlastné včelstvo, tak riešením je nadstavkový trámikový úľ Warré, v ktorom je včelárenie, podľa mojich pozorovaní, príjemným relaxovaním a dôležité je to, že včely dokážete viesť bez skúseností a bez stresu. Keď váš prvý roj akceptuje úľ, ktorý ste vlastnoručne postavili, bude ten príbeh pre vás tak obohacujúcou skúsenosťou a zážitkom, na ktorý sa nikdy nezabudne.
Včelárenie v úli Warré je prírodným včelárením, kedy včelstvo najlepšie prežíva s geneticky rozmanitou populáciou. To znamená, že matka sa pári s 15. až 20. trúdmi, čím sa do úľa dostane komplexný genetický fond. Systém Warré, to je úľ, ktorý vytvára so včelstvom superorganizmus. Superorganizmus, ktorý je komplexným, koordinovaným systémom individuálnych činností zameraných na získavanie a asimilovanie zdrojov z oblasti životného prostredia. Keď o úli uvažujeme takýmto spôsobom, znamená to, že si ho predstavujeme ako zdravé, komplexne fungujúce telo s vaječníkmi kráľovnej, semeníkmi trúdov, pľúcami a tráviacim traktom robotníc, pečeňou je voskové včelie dielo a meternicou sú bunky s plodom. Pevnou kostrou je úľ.
Ak považujeme včelie dielo za pečeň úľa, to znamená, že absorbuje všetky odporné látky z procesov v úli, nečistoty, chemikálie, stopy po kuklách, atď. Takže úľ, ktorý umožňuje včelstvu dlhodobo používať staré plásty, v podstate umožňuje hromadenie nečistôt v pečeni organizmu.
V úli Warré žije včelstvo prirodzeným spôsobom a v priestore tohoto úľa je včelárovým jednoduchým postupom povzbudzované každoročne obnovovať svoje dielo. V tomto úli stavajú včely dielo smerom dolu a nové plásty sa tak každoročne stávajú maternicou superorganizmu. Nasledujúci rok sa tieto zakladené plásty dostanú do horných poschodí úľa Warré, včely uložia do nich med a opäť postavia nové dielo v dolných poschodiach. Vyradené plásty pri medobraní dávajú včelám príležitosť stavať novú a čistú pečeň superorganizmu v úli Warré. V záujme zdravia včelstiev, Warré včelár venuje pozornosť hustote úľov na záhrade, na zimu ich zásobuje tým najkvalitnejším krmivom a v prirodzenom včelom diele dáva včelstvám príležitosť chovať dostatočné množstvo tých najkvalitnejších trúdov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára