utorok 1. februára 2011

Sen, ambície, nádej a láska

Som včelár zo severu. Ľudia dávno odpozorovali, že začiatkom februára a aj v jeho poslednej dekáde dochádza k výrazným zmenám vo vývoji ročného počasia. Tieto zmeny sú vyjadrené v množstve prísloví a porekadiel. Na Hromnice koniec sanice alebo zadúva ulice a Matej ľady láme a keď ich nenájde, tak ich narobí. Zmeny v počasí cez mesiac február krásne vyjadril Josef Lada na svojich maľovaných obrázkoch.
Pre včelára je dôležité upozornenie o tom, že na Hromnice máme o hodinu více. Znamená to, že dni sa predlžujú, cez deň pociťujeme narastajúcu silu teplých slnečných ľúčov, ktoré sľubujú blížiaci sa príchod jari. Hlboko, vo vnútri zimného chumáča mojich včelstiev dochádza tiež ku zmenám. Začína zložitý proces v organizme včelstva, ktorý je spojený s tancom včiel, rozvojom vírusov, rastom plesní a húb, množením roztočov a množstvom ďalších prírodných procesov v úli, ktoré už veky zvládajú včely tak úspešne. Zložitosť týchto procesov upevňuje moje presvedčenie o tom aké sú dôležité princípy prirodzeného včelárenia. 

Včely rýchlo spoznajú zmysel týchto zmien a čoskoro začnú chovať svoje prvé malé kúsky plodu. Začiatkom februára plocha plodu nie je o moc väčšia ako minca jedneho eura. Zväčšovanie tejto plochy včelstvom koncom mesiaca február bude vyžadovať od včiel obrovské investície do energetiky a zdrojov. Včely zvýšia teplotu v strede zimného chumáča na 35 stupňov Celzia výkonným pohybom ich lietacích svalov. Musia v chumáči udržať vlhkosť na dostatočne vysokej úrovni, aby zabránili vysychaniu vajec a lariev plodu. Spočiatku včely používajú na kŕmenie lariev svojej mlade vlastné tukové rezervy a to až do času, kým nebudú môcť získať dostatočné zdroje z iných oblastí úľa a neskôr z potravy nájdenej na poliach, v blízkosti potokov, v záhradách, sadoch a lesoch. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára