štvrtok 1. júla 2010

Lang/Warré hybridný úľ.


Včelári často experimentujú. Je to aj správne, pretože bez experimentovania by pokrok vo včelárskej praxi nebol možný. Často sa na mňa mnohí obracajú s množstvom otázok o spôsobe včelárenia technológiou Warré.  Láka ich toto jednoduché včelárenie, chceli by poznať čo najviac z jeho tajomstiev, ale nechcú stavať ďalšie úľové zostavy s iným pôdorysom boxov a s inou rámikovou mierou, akú používajú. Netreba stavať nové úle. Postačuje tradičný Langstroth, v ktorom je možná konverzia na využitie Warré koncepcie a to je všetko to, čo potrebujete. Je to elegantný nápad. 
V Amerike sa bežne používa štandardný osem rámikový Langstrot. Na tejto úľovej zostave stačia drobné úpravy, aby spĺňala viac funkcií úľa Warré. Úľ môže byť riadený ako štandardný Langstroth alebo ako zostava úľa Warré, prípadne, ak potrebujete, môžete urobiť kompromis oboch metód. Výborne to funguje, mám to odskúšané na mojom B/Warré hybride.
Čiže, potrebujete tradičný osem rámikový úľ Langstroth s tromi poschodiami. Rámiky sú tiež tradičné, medzistienky sa nepoužívajú, stačí drážka v hornej latke zaliata voskom. Výška rámika môže byť hlboká, stredná aj plytká, jednoducho tá, ktorú používate. Ako prikrývku použijete obdobu deka box Warré, odvetranú, ktorá je vyplnená prírodným izolačným materiálom. Kolónia tak ovláda vetranie v hornej časti úľa celoročne. Včelstvo zimuje minimálne v dvoch nadstavkoch. Medobranie môžete robiť vytáčaním, ale cieľom tejto technológie je vyrezať plásty s medom, med precediť alebo vylisovať. Letáčová zástrčka je hlboká aj viac ako 15 cm, ale nemusí byť. Docielime tak pôdorys štvorca Warré,  zároveň chránime včelstvo pred votrelcami a nepríjemným vysávacím efektom veterného počasia. V lete môžme letáč otvoriť na celú šírku.

S týmto skvelým riešením sa môžete oboznámiť na niekoľkých detailných fotografiách.   
                        


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára