streda 16. júna 2010

Postavte dom pre včely samotárky.

Aké sú to včely samotárky? Včely medonosné a čmeliaky žijú v spoločenstvách, no na Slovensku žije niekoľko desiatok druhov voľne žijúcich včiel, ktoré nazývame včely samotárky, pretože individuálne stavajú hniezdo s bunkami pre ich larvy. Niektoré druhy hniezdia v malých tuneloch a dierach v zemi alebo v piesočnatých brehoch, hromadách piesku, i v rozpadajúcej sa malte. Iné používajú duté stonky mŕtvych rastlín, ako je suchý rákos, alebo žijú v dutinách, ktoré navŕtali chrobáky do starého dreva.
Solitárne včely sú neškodné a nemajú žihadlo, nežijú v úľoch, nestavajú plásty a neroja sa. Ak zistíte, že žijú napríklad v stene starého domu, prosím vás, nechajte ich na pokoji. Kolónie sú veľmi verné ich hniezdiskám a môžu tam žiť niekoľko desaťročí. Sú súčasťou bohatstva života v našom okolí a sú tvorcami čistého životného prostredia, sú niečo, čo treba chrániť. Množstvo druhov je bežne vidieť v záhradách, sú veľmi užitočné, pretože opeľujú ovocné plodiny. Je ľahké pre záhradkárov povzbudzovať život včiel samotárok. Môžu navŕtať diery v suchých kmeňoch alebo blokoch z dreva a vytvárať tak umelé hniezdiská pre ne.

Všetko, čo potrebujete na stavbu obydlia pre včely samotárky, je drevená škatuľa, na jednej strane otvorená, ktorú potom zavesíte na slnečnú stranu plota alebo na stenu. Naplníte ju hranolčekmi z dreva alebo malou guľatinou, v ktorých ste navŕtali malé dierky. Rôzne včely samotárky budú používať tieto tunely ako hniezdisko. Box nemusí byť hlbší ako 20 cm, ale musí mať previsnutú strechu, aby bol chránený pred dažďom. Z prednej strany je box vysoký 30 cm a široký tiež 30 cm. Môžete ho vyrobiť zo smrekovej dosky. Naklonená strecha ľahko odvádza dážď. Rozmery obydlia nemusia byť presné a môžete si ich stanoviť podľa ľubovôle. Ak je dom pre včely samotárky zavesený na plote musíte zadnú steny zakryť doskou, aby hniezda samotárok boli chránené pred dažďom a vetrom.

Rozmery nemusia byť presné. Je tiež možné do voľne stojaceho boxu postupne hromadiť navŕtané guľatiny a hranolčeky z reziva. Na stavbu obydlia môžete použiť akékoľvek drevo, ktoré nebolo konzervované. Otvory navŕtate do hĺbky až 17 cm a vyberáte diery rôznych priemerov od 2 mm do 10 mm, ale nie väčšie. Otvorené konce navŕtaných hranolčekov a polienok smerujú tvárou von z boxu, otvory musia byť hladké a bez triesok. Ak je to potrebné, použite zahlbovací vrták na úpravu čistého a hladkého vstupu do každej diery, inak včely nebudú používať otvory z roztriešteným drevom okolo nich. Starostlivo odstráňte piliny.
Dom pre včely samotárky musí byť umiestnený v plnom slnku, smerom na juhovýchod alebo na juh, aspoň meter nad zemou a nesmie byť pred ním žiadna vegetácia,ktorá by prekrývala vchody do tunelov. Včely samotárky sú chladnokrvné a spoliehajú sa na slnečné teplo, aby ich zohrievalo v dopoludňajších hodinách, preto je pre príbytok potrebné slnečné miesto. Samotárky nemajú chlpaté kabáty ako čmeliaky.
Rôzne druhy včiel samotárok budú zaberať rôzne priemery tunelov. Budú stavať sériu buniek v každej diere. Do každej bunky donesú obnôžku peľu a kvapku nektáru z blízkych kvetov, položia vajíčko a zaviečkujú bahnom. Samotárky do jedného otvoru dajú aj viac vajíčok, začnú od konca, dajú vajíčko s peľom, zahlinujú to, dajú ďalšie, zahlinujú, koľko vôjde.    
V lete môžete vyplniť väčšie otvory skrútenými lupienkami z kvetov divokých kríkov ruží. Vytvoríte tak diery s veľmi malým tunelom, napríklad 2 mm a nasťahujete do obydlia iné malé osamelé včely. Je dobré niektoré bloky navŕtať len s veľmi malým priemerom otvorov. Môžete tiež použiť rôzne rúrky. Kartónové trubice veľmi obľubujú včely samotárky, ale nehodia sa pre menšie druhy.
Zväzky z banbusu, rezané na dĺžku 20 cm môžu byť tiež obsadené včelami samotárkami. Rovnako im poslúžia zväzku z rôznych sušených bylín, záhradných rastlín, najmä maliny a černice. Niektoré druhy včiel samotárok preferujú tieto stonky a nebudú používať vyvŕtané otvory. Zväzky slamy musia byť úplne suché po celú dobu.
Včely samotárky končia svoju aktivitu najneskoršie v polovici septembra. Potom môžete odstrániť svoj úľ so včelami samotárkami zo záhrady a uskladniť ho počas zimy na chladné a suché miesto. Vhodným skladovacím priestorom je nevykurovaná hala, veranda alebo prístrešok pre auto. To je veľmi dôležité, vlhkosť im škodí, zima nie je ich nepriateľom. Neskladujte ich na teplom mieste, treba ich cez zimu držať v chladnom a suchom prostredí. Pretrvávajúci vietor a dážď môžu rozpustiť steny buniek z blata a zapríčiniť v tuneloch hnilobu. V jeseni a zime je daždivé a vlhké počasie, preto musíte vaše včelie rúrky chrániť pred nadmernou vlhkosťou, pred ďatlami a sýkorkami, ktoré napádajú tunely pri hľadaní lariev včiel samotárok. Na záhradu ho položíte opäť až v marci. Od apríla mladé včely samotárky, ktoré prezimovali sa objavia vo vnútri otvorov a začnú cyklus znova.
Moje včely samotárky from Milan Bencúr on Vimeo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára