streda 28. októbra 2009

Myši v zime nie sú problém.

Bezfalcové vertikálne úle majú mnoho výhod. Jednou z týchto výhod je aj umiestnenie jednotlivých prvkov úľa na ktorúkoľvek pozíciu vo vertikálnej zostave. Táto technológia  umožňuje, jednoduchým spôsobom zabrániť myšiam prístup do úľa.

Keď po poslednom vytáčaní medu ruším kráľovskú mriežku, tak túto neodkladám do skladu alebo pod strechu úľa, ale ju položím na odoberateľné dno a tak zabránim votrelcom - myšiam v prístupe do úľa.



Takéto riešenie je jednoduché a hlavne účinné. Dá sa praktizovať v akejkoľvek úľovej zostave s odoberateľným dnom. Teda aj v technológii Warre.



Vchod do úľa nemusí byť znížený, ani inak zabezpečovaný rôznymi mriežkami, ktoré by bránili vnikaniu votrelcov do včelieho hniezda. Na jar, keď príde čas, kráľovskú mriežku preložím na plodiskovú debničku pod medníkové nadstavky. 

2 komentáre:

  1. Dobrej nápad kolego.Přiznám se že tohle jednoduché řešení mě nikdy nenapadlo.Mám ale jednu připomínku a to "co když si myš udělá hnízdo v podmetu?" Pak by sice nerozkousala dílo ale rušila by včely stejně.Lepší by bylo kdyby se vůbec nedostala do podmetu to je můj názor na věc.Jinak je to snadné zabezpečení včel bez dalšího pořizování různých uzávěr.
    Míra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím s tebou. Za tri desaťročia sa mi stalo iba raz, že sa myš dostala do úľa. Prehrýzla uteplivky a vošla cez povalu. Odvtedy používam namiesto utepliviek dosku hrubú 25 mm a na nej je položená rovná strecha, ktorá tvorí s doskou vzduchový vankúš vysoký ďalších 25 mm.

    OdpovedaťOdstrániť