nedeľa 24. apríla 2016

Rojová nálada

Traduje sa, a určite je to pravda, že keď včelstvo na jar vylihuje na letáči, tak myslí na to, ako sa čo najskôr vyrojiť. Rojenie včelstiev je ich rozmnožovaním. Včelstvo postaví v úli niekoľko materských buniek. Asi polovica včiel sa so starou matkou vyrojí a usadí sa na novom mieste. Z materských buniek zanechaných v úli sa narodia mladé matky. Jedna z nich bude novou kráľovnou. Ostatné zahynú v súboji s najstaršou z nich. Toľko info len v krátkosti. Rojenie je oveľa zložitejší proces.



Celú noc a aj od rána máme upršané počasie. Je chladno, 5°C. Na Choči napadol aprílový sneh od úpätia až po vrchol. Včera bolo celkom príjemne, síce bolo pod mrakom, ale bezvetrie a teplota 18°C. To boli ideálne podmienky na znášku nektáru z ovocných stromov. Kvitnú slivky a čerešne. Včely sa vracali z paše s ťažkým nákladom, pri pristávaní padali popred úle, oddychovali a až po chvíli opäť vzlietli, sadli na letáč a ponáhľali sa do úľa odovzdať sestrám svoj vzácny náklad.


Ráno som pri obhliadke úľov zistil, že časť včiel z jedného včelstva nocovala aj počas chladnej noci na letáči. Včely vytvorili bradu, aby im nebola zima, a rozložili sa po stene úľa. Bradatý úľ je znakom toho, že za posledné dva dni sa v úli narodilo veľa mladých včiel a ich domov v ležane na 24 rámikov sa im stal príliš tesný. Potrebujú väčší úľový priestor.


Aj napriek chladnému počasiu som sa rozhodol urobiť vo včelstve zásah. Pripravil som na rozšírenie úľového priestoru ďalší nadstavok s medzistienkami. Medzistienky, to je vosková predloha s vylisovaným tvarom robotníčích buniek, ktoré včely z vosku na celom pláste dostavajú. Medzistienky kupujem od spoločnosti Agrospolok výmenou za vosk.


Medzistienky treba do rámikov upevniť zatavením na včelársky drôtik.


Na zatavenie medzistienok používam autobatériu. Odporový včelársky drôtik autobatéria okamžite zohreje a zatavenie medzistienky ide plynule a rýchlo. Včelársky drôtik zohrievam po častiach, nie naraz na celom rámiku. To preto, aby som prehriatím drôtika medzistienku neprerezal.


Odstránil som povalové latočky na tej strane ležana kde sa nachádza letáč. Uvoľnil som tak prechod včelám cez povalu z plodiska do medníka.


Na takto pripravenú polovicu úľa ležana som postavil debničku s medzistienkami. Vznikla úľová zostava, ktorej sa hovorí kolenáč. V mojom úli má 35 rámikov a tvar ohnutej včelárovej nohy v kolene.


Efekt pridanej debničky na úľ ležan bol okamžitý. Včely sa za pár minút stiahli do úľa a po brade na letáči nezostala ani stopa.


Z tohoto príbehu sa dá predpokladať, že aj v ostatných úľoch je podobná situácia. Keď prejde táto studená vlna a skončí nežiadúce ochladenie, v najbližší teplý deň prezriem všetky ostatné včelstvá. Zo skúsenosti viem, že keď sú včely na jar nútené pre nepriazeň počasia pobudnúť pár dní doma, tak rojová nálada sa vo včelstvách rýchlym tempom zväčšuje.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára