![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_qY0sK4pRLnUF0lgryXPgHXX_hdZLh6j7FOrPsrhV-oNGoxcAJvsuokarhgFstT3Wpxx6XSdqf_6LYZ9rPyKtEEuXZ6cGti5YOaELgJf9mdOYYZK-Qessi0mLGlL9F5G7TVy9-V3KzwPb/s320/Termo-warre.jpg)
Johann Thur, v roku 1946 napísal o dôležitosti zachovania celistvosti hniezda pre zdravie včiel a ich produkciu. Upozorňoval, že plodisko v rámikoch je otvorené na všetkých stranách a teplo je z neho odvádzané prievanom v uličkách medzi rámikmi a stenou úľa. Tento názor je podporovaný súčasným výskumom, ktorý dokazuje, že včely sú schopné reguláciou teploty v úli zabiť patogénov. Celý úľ dostane horúčku.
Zelený úľ Warre umožňuje včelárovi použiť metódu tepelného ošetrenia včelstva pri znižovaní počtu roztočov Varroa na udržateľnú úroveň. S technickým prevedením tohto postupu sa musí každý včelár popasovať sám. Musí svoj úľ Warre doplniť o skleníkový nadstavok a kúpiť si digitálny teplomer na meranie teploty v úli.
Pri termickom ošetrení treba všetky včely pozmetať z plástov. Robí sa to najneskôr okolo letného slnovratu, kedy robí prírodný včelár medobranie. Matku musíme vyhľadať a zavrieť do klietky. Plod z plástov vykrojíme a zlikvidujeme. Zásoby medu vylisujeme alebo precedíme. Zmetené včely presypeme do prázdneho termosolárneho úľa Warre, v ktorom sa snažíme s pomocou slnka udržať teplotu 45 - 49 stupňov Celzia po dobu 15 minút. Potom, až po skončení ošetrenia, vložíme matku späť do včelstva a necháme ju včelami vyslobodiť z klietky s pomocou cukrovo medového cesta. Ďalej treba postupovať ako pri fínskom zazimovaní včelstva.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaWEOWXvwd-8ugZUzPO0cg0XvKEu_2E5uxijoow2X-NT2rkGg80TIDp4foPbbKFEw7tzAVz3EWc1iyJDrcy1CjZHE6Y038vO5mQtsTADBN6BpXun182kLEjbx2iI41ud4RhJFt04VFhVeh/s320/Termodigi.jpeg)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára