utorok 11. júna 2013

Železo, doplnok stravy včelstiev

S cieľom získať dostatočný počet zdravých včelstiev som vždy otvorený pre nové prístupy v ich ošetrovaní. Našiel som stránku, http://www.science-in-water.com/us/bees/administering-iron.html na ktorej sú zverejnené výsledky pokusov s podávaním železa včelám v sirupe. Železo stimuluje spád roztočov. Podávaním železa, ako doplnok stravy včelám, včelár nemusí robiť ďalšie opatrenia na boj proti roztočom Varroa. Pokusy boli robené v Holandsku v roku 2011 a 2012 v Belgicku, vo Francúzsku a USA v roku 2012. Železo sa zmieša s roztokom cukru a podáva včielám v rôznom čase od polovice júla do polovice novembra. Najlepšie výsledky boli dosiahnuté, keď bolo železo podávané v septembri. V mojej lokalite, na severnom Slovensku, pripadá do úvahy august. Môžete si na uvádzanej stránke prečítať výskumnú správu z experimentov v rokoch 2011/2012.
Myslím si, že prírodní včelári majú primeraný pohľad na zdravie včiel a ja osobne liečim včely len ak je to nutné. Za posledných desať sezón som liečil trikrát. Nepropagujem moje postupy, pretože tie sú každú sezónu iné. Túto sezónu uvažujem o prevýchove mojich divovčielok na ferrovčielky. Dať pár lyžíc medového alebo cukrového sirupu s doplnkom železa včelám v lete je určite menej rušivé a menej agresívne ako kyselina mravčia alebo kyselina šťaveľová. Keď budem dopĺňať zimné zásoby včelám, určite krmivo rozpustím v odvare zo žihľavy, ktorá je tou správnou bylinou s obsahom železa. Žihľavový čaj má okrem železa tiež ďalšie dôležité doplnky. Železo nie je jediná vec, ktorá je potrebná na budovanie silnej imunity. Aby boli včelstvá zdravé, musia byť silné a mať biologicky rozmanitú stravu, čo nie je pre ne ľahké zabezpečiť z potravinových zdrojov ošetrovaných jedovatými pesticídmi. Ešte v pôdohospodárstve potrvá veľmi dlho situácia kým bude naše prostredie vyliečené. Dovtedy musia byť aktívni prírodní včelári, musia vytvárať priateľské zóny včelárov vo svojej lokalite, inšpirovať susedov, aby urobili to isté ako to robíte vy. V otrávenom prostredí nemôžu prosperovať včely bez liečby.
Pohánkový med je veľmi bohatý na železo. Naši poľnohospodári sa však vyhýbajú pestovaniu pohánky. Pritom pohánka je vynikajúce zelené hnojivo. Pohánkový med by určite prospieval včelám v neskorej sezóne. Čiže, podobne, ako citrónová šťava a jablkový ocot v skorej jari.

http://www.science-in-water.com/us/bees/webshop/private.html

Ferro-Bee ® je nástroj pro včelaře. Ferro-Bee ® se rozpustí v cukrovém sirupu a podává se včelstvu v období mezi sběrem medu a zimním krmení. Ferro-Bee ® múze být také přidáno do zimního krmení. Obohacení stravy včelstva železem pomáhá předcházet zimní úmrtnosti včel a povzbuzuje včely k vyší aktivitě. Při použití Ferro-Bee ® již nemusíme včelstva ošetrovat proti varroáze.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára