pondelok 26. júla 2010

Stáž

Na návrh fanúšikov mojej filozofie vedenia včelstiev technológiou Warré, rozhodol som sa urobiť kurz o jednoduchom včelárení v úli B/Warré a L/Warré pre všetkých priateľov včiel motivovaných prírodou, ktorí sa tomuto koníčku venujú alebo chcú venovať. Školenie bude v nedelu 5.septembra 2010 od 10.oo hod. do 15.oo hod. na hospodárskom dvore môjho rodinného domu v Jasenovej, je to pri kostole, čo sú 4 km od Dolného Kubína v smere na Ružomberok. Prípadné ubytovanie a stravovanie si každý stážista zabezpečuje sám. Na postavenie stanu môžem poskytnúť upravenú a ohradenú lúku v blízkosti mojej včelnice a môjho rodinného domu. Z dôvodu kapacitných možností je počet stážistov limitovaný do 10 - 12 včelárov, mierne pokročilých, aj úplných začiatočníkov. Táto aktivita je riešením pre tých jednotlivcov alebo skupiny, ktoré uvažujú s rozpočtom na vzdelávanie, chcú si zvýšiť svoje kompetencie pri včelárení a rozšíriť si povedomie o životnom prostredí. Záväzne sa môžete prihlásiť na mojej mailovej adrese: nasapravda@centrum.sk . Odpoviem každému.

Program
Dopoludnia 
- Predstavenie TBH úľa vertikálneho a horizontálneho
- Vysvetlenie, ako si postaviť tento jednoduchý úľ
- Prezentácia viacerých metód obhospodarovania včelstiev v úli Warré
- Liečenie včelstiev prírodnými prostriedkami
Popoludní
- Delenie a spájanie včelstiev
- Chov matiek
- Medobranie, odoberanie peľu, propolisu, výroba materskej kašičky
- Prevod včelstiev z iného modelu na úľovú zostavu Warré
- Odpovede na ďalšie otázky, ktoré vyplynú z debaty


Tento termín školenia bol navrhnutý skupinou fascinovaných včelárov z Prahy, ktorí sa doslova zamilovali do včelárenia TBH. Kurz bude konzultáciou o tomto druhu tak pôsobivého spôsobu vedenia včelstiev s prírodou. TBH včelárenie je o duchovných hodnotách, nie je o sebectve a finančnom prospechu. Pred príchodom na vašu včelnicu nemusíte nič plánovať, nemusíte otvárať úľ a rozoberať včelstvo. Stačí včielky pozorovať a relaxovať. S potešením sa budete nazývať pastiermi včiel, pretože o ich živote a prípadnej nutnosti im pomôcť sa veľa naučíte pri pozorovaní letáča a sledovaní ich obydlia cez okienko v zadnej stene úľa. Nie vy, ale počasie organizuje život včelstva a včelárenie s prírodou je jednou z posledných oblastí, ktoré industriálna a konzumná spoločnosť nikdy nemôže skrotiť. Dúfam, že si na tomto školení rozšírite poznatky o trvalosti hodnôt tak starej a tak univerzálnej techniky včelárenia, ktorú treba zachovať, ako všetky ostatné zázraky prírody. Pri včelárení s prírodou porozumieme, prečo včely nazývame "strážcami životného prostredia".
Teším sa na stretnutie a zaujímavú diskusiu s vami.

Ezoterická hudba from Milan Bencúr on Vimeo.

piatok 16. júla 2010

Prírodné bunky nie sú malé bunky.

Dnes vystúpila teplota na Orave o 15.oo hod. na 37 Celziových stupňov. Taká vysoká teplota dokáže redukovať stavy roztočov vo včelstvách. Pri kontrole podložiek v mojich včelstvách Warré s prírodnou stavbou diela som však nenašiel ani jedného jedinca Varroa. Počas týchto niekoľkých horúcich dní by sa dal predpokladať zvýšený prirodzený spád samičiek, no nie je tomu tak. Buď začala fungovať technika boja s nim prostredníctvom prírodného diela alebo jeho počty vo včelstvách sú v tejto sezóne nízke.


Malá bunka má údajne kontrolovať stavy klieštika vo včelstve na udržateľnej úrovni. Veľkosť malých buniek je 4,9 mm. Medzistienky s touto veľkosťou buniek sa vo svete bežne vyrábajú. Výsledky v zápase s klieštikom sú pri používaní týchto medzistienok minimálne. Keď sú všetky bunky rovnako veľké, samičky klieštika nemajú na výber a vôjdu do všetkých. Štandardne sú medzistienky lisované s veľkosťou buniek 5,4 mm. V oboch prípadoch núti včelár svoje včelstvá stavať iba bunky jednej veľkosti. V technológii sa tým pádom nič nezmenilo. To je príčina neúspešnej kontroly reprodukcie tohoto votrelca vo včelstve. Veľkosť prirodzených buniek treba chápať úplne inakšie.


Hlavnou príčinou problémov je riešenie. Zdá sa, že úspešným riešením je včelárenie na voľnej stavbe diela. Na pláste s prirodzenými bunkami sa nachádzajú včelie komôrky od veľkosti 4,6 mm do veľkosti 6,6 mm. Bunky s veľkosťou 4,6 mm až 5,6 mm sú určené ako inkubátory pre robotnice, pre trúdí plod stavajú včely bunky o veľkosti 6,4 mm až 6,6 mm a tie ostatné veľkosti v rozmedzí medzi bunkami robotníc a trúdov sú určené na ukladanie zásob. Takýto stav vo veľkosti buniek je možné pozorovať v observatóriu v kláte z kmeňa stromu. Pri voľnej stavbe diela včely stavajú na pláste bunky všetkých veľkostí a uličky tiež nie sú rovnako široké.


Majme na pamäti, že "normálna" bunka robotnice na medzistienke má priemer 5,4 mm a priemer prírodnej bunky je od 4,6 mm do 5,0 mm. Na veľkosť prírodných buniek má vplyv viacej faktorov. Je to ročné obdobie, znáškové pomery, vzdialenosť medzi rámikmi a mnohé iné nálady včelstva. Keď v skorej jari podstavíte box pod plodisko, včelstvo bude stavať aj trúdie bunky, pretože ich v tom období k tomu núti rozmnožovací pud. V máji nadstavenú debničku nad plodisko včely vystavajú "medovými" bunkami, pretože začala prvá výdatnejšia znáška.


Kto sa rozhodne včeláriť v súlade s prírodou musí počítať s tým, že bunky s prirodzenou veľkosťou nepostaví včelstvo hneď v prvom roku. Až jednotlivé generácie včiel sa dopracujú k takémuto stavu asi v priebehu dvoch sezón. Z mojej skúsenosti môžem dokumentovať len toľko, že roje a zmetence voľne stavajú iba robotníčie dielo s veľkosťou buniek 4,9 mm. V čase znášky sú voľne stavané bunky väčšie a v čase rozmnožovania, prípadne pri tichej výmene matky pribúda aj v júli trúdovina. Môžem potvrdiť, že na veľkosť buniek má značný vplyv riadkovanie medzi rámikmi, čiže veľkosť medzery medzi nimi. Ak je vzdialenosť od stredu horných latiek rámika 37 mm, veľkosť buniek je 5,4 mm, pri uličke veľkej 35 mm je veľkosť buniek 5,2 mm a ak je riadkovanie rámikov nastavené na 32 mm včelstvo postaví v priestoroch hniezda bunky 4,9 mm veľké.
Ako sa reprodukuje roztoč Varroa v prirodzenej stavbe včelieho diela neviem ešte posúdiť. Úspech tejto technológie môže potvrdiť alebo vyvrátiť budúcnosť. V každom prípade je veľkým úspechom každoročná obnova diela v plodiskových nadstavkoch. Každú prípravu na zimovanie v neskorom lete a jarnú sezónu po prezimovaní začína včelstvo plodovať na novom diele, ktoré bolo postavené v predchádzajúcej sezóne.

nedeľa 11. júla 2010

Úľ pre pokorné čmeliaky.

Hniezda čmeliakov sú celkom malé. Kolónia je budovaná najviav pre 150 až 200 jedincov. Hniezdo čmeliakov vymiera každý rok na jeseň. Prežívajú len novo vyliahnuté matky. Približne 10 až 15 z nich prežije zimu. Tieto mladé královné opúšťajú v jeseni hniezdo, nájdu si nové a prezimujú pripravené začať na jar nový cyklus, zatiaľ čo všetky trúdy a robotnice zomierajú.


Čmeliaky žijú často v opustených myšacích hniezdach, ktoré ich kráľovné s obľubou vyhľadávajú. Toto poznanie môžete využiť na prilákanie samičky do vášho úľa pre čmeliakov. V júli alebo v auguste položte do úlika zvyšky starého myšacieho hniezda. Môže byť aj podstielka od škrečka. Pach podstielky určite priláka mladú kráľovnú čmeliakov, ktorá v úliku prezimuje a na jar začne budovať nové čmelie hniezdo.


Spomínam si na moje detstvo, kedy som každé leto objavil pri kosení lúk hniezdo čmeliakov v machu. Podvečer, keď už všetky čmeliaky boli doma, som kuchynským nožom, niekedy aj rýľom hniezdo vybral, preložil do škatuľe od topánok, inokedy zas do kanvičky a presunul aj 3 kilometre domov, do záhrady. V záhrade som sa s nimi tešil až do neskorého leta, kedy sa vytratili. Sám som si vtedy postavil malý úlik veľkosti oplodniačika. Dnes viem, že čmeliaky potrebujú pre svoje hniezdo väčší priestor, a že je výhodné vchod do úlika vybaviť predsieňou alebo rúrkou, ktorá pripomína myšaciu noru. 


Keď sa rozhodnete podporovať na svojej včelnici a v záhrade malé guľaté, krátke, hrubé a chlpaté lietajúce a bzučiace stvorenia, postavíte im obydlie, urobíte veľmi užitočný projekt. Čmeliaky budú robiť vo vašej záhrade iba samé užitočné veci. Ak sa vo vašej záhrade usadia natrvalo, bude to vynikajúce znamenie, pretože čmeliaky žijú v ekologicky čistom prostredí, odmietajú insekticídy a iné toxické chemikálie. Čmeľ, u vás doma, je meradlom zdravého životného prostredia.


Plán a pracovný postup na stavbu úľa pre čmeliakov nájdete vo formáte PDF tu.

piatok 9. júla 2010

Horizontálny medomet.

Larvy včiel, v čase svojej premeny na hmyz, odhadzujú svoj odev na stenu bunky. Membrány košielok sa vrstvia na stenách buniek a takto tapetované komôrky sa postupne stávajú užšími a kratšími. Kolónia prirodzene rastie od zhora nadol a zvnútra von, takže väčšina buniek už bola inkubátorom pred ich naplnením medom. Včelí plást tak starne a zároveň sa stáva pevným dielom. Obnova diela vo včelstve je každoročne dôležitá. Ozdravuje včelstvo a znižuje jeho rojový inštinkt. Predovšetkým v skorej jari včelstvá ochotne stavajú nové dielo a keď príde priaznivé počasie a výdatnejšia znáška, zaplnia panenské bunky čistým jarným medom. Med z panenského diela je na trhu požadovaný a aj cenený. Panenské dielo je možné úspešne vo včelstve využiť aj v skorej jari budúcej sezóny. Pre včelárenie s prírodnými voštinami je zachovanie stability panenského diela veľkou výhodou. Tomu účinne napomáha horizontálny medomet.
http://www.apidomia.cz/product/horizontalni-medomet-187/

sobota 3. júla 2010

Včelársky rok Warré.

Čo nevidieť tu bude august a s jeho príchodom začne nový včelársky rok. Zdalo by sa, že pre hobbistu s Warré technikou včelársky rok neexistuje, no nie je tomu tak. Aj keď úľ Warré stačí skutočne len dvakrát do roka otvoriť, mnohé termíny sú záväzné aj pre včelára s týmto jednoduchým prírodným včelárením. Z toho dôvodu nerobím rozdiel v termínoch záväzných pre klasické Béčko a pre ešte starší úľ Warré, čo je zrejmé z popisov v prezentácii.
Ešte mám krátku poznámku k úvodnej fotografii z prezentácie. Čítal som raz jednu myšlienku, že väčšina včiel žijúcich v lese utiekla od včelárov, preto tieto slobodne žijúce roje nemôžeme považovať za divé včely. Ak zoberieme na vedomie, že tieto včely sú podporované farmaceuticky a geneticky, tak je to pravda. Včelárstvo samo o sebe nie je pre ne prirodzené, pretože včelstvá sú rozmnožované podľa návrhu včelára. Inými slovami povedané, včely podporované včelárom sú geneticky slabé. Osobne si myslím, že všetky včely sú divé, pretože matka príroda im umožňuje vyvíjať sa v podmienkach miestnej klímy a voľne rastúcich rastlín. Preto genetika a vedenie včelstiev nedokážu včelstvám úplne zabrániť v rozmnožovaní prirodzenou cestou. Je známe, že v každom regióne žijú divé populácie včiel, že existujú niekoľko rokov neliečené v jednej dutine, umožňujú znovu osídliť ďalšie výklenky a dutiny, že sú prispôsobené miestnemu životnému prostrediu, že rojenie posilňuje ich imunitu voči chorobám a parazitom. Ak sa zvýši počet divoko žijúcich rojov v prírode, nespáchali sme zločin, ale v dlhodobom horizonte robíme pre včely skôr prospešnú službu. Príroda je značne narušená už tým, že držíme včely čiastočne na vlastné účely. Ak súhlasíme s požiadavkou tejto doby, že treba posilniť imunitu včiel, nebráňme divokej genetike, naučme sa včeláriť s "rojivými" včelstvami, včeláriť s prírodou, neusmrcujme divo žijúce včelstvá, pretože sú rovnako potrebné ako tie naše na včelnici. Sú nielen žiadúce, ale priam užitočné pre zdravie nových a nových generácií včelstiev. Úprimne si myslím, že niektorí včelárski praktici odmietajú vidieť v spôsoboch včelárenia v minulosti, aj dnes, rušivé problémy na prírodu, pretože tak boli vedení, aj nás tak viedli a tento môj pohľad na vec budú považovať za kacírstvo. Včelstvo ako celok je jednotný organizmus a rojenie je prirodzenou ochranou proti jeho preťaženiu. Technológia Warré, včelárenie s prírodou určite rešpektuje.


štvrtok 1. júla 2010

Lang/Warré hybridný úľ.


Včelári často experimentujú. Je to aj správne, pretože bez experimentovania by pokrok vo včelárskej praxi nebol možný. Často sa na mňa mnohí obracajú s množstvom otázok o spôsobe včelárenia technológiou Warré.  Láka ich toto jednoduché včelárenie, chceli by poznať čo najviac z jeho tajomstiev, ale nechcú stavať ďalšie úľové zostavy s iným pôdorysom boxov a s inou rámikovou mierou, akú používajú. Netreba stavať nové úle. Postačuje tradičný Langstroth, v ktorom je možná konverzia na využitie Warré koncepcie a to je všetko to, čo potrebujete. Je to elegantný nápad. 
V Amerike sa bežne používa štandardný osem rámikový Langstrot. Na tejto úľovej zostave stačia drobné úpravy, aby spĺňala viac funkcií úľa Warré. Úľ môže byť riadený ako štandardný Langstroth alebo ako zostava úľa Warré, prípadne, ak potrebujete, môžete urobiť kompromis oboch metód. Výborne to funguje, mám to odskúšané na mojom B/Warré hybride.
Čiže, potrebujete tradičný osem rámikový úľ Langstroth s tromi poschodiami. Rámiky sú tiež tradičné, medzistienky sa nepoužívajú, stačí drážka v hornej latke zaliata voskom. Výška rámika môže byť hlboká, stredná aj plytká, jednoducho tá, ktorú používate. Ako prikrývku použijete obdobu deka box Warré, odvetranú, ktorá je vyplnená prírodným izolačným materiálom. Kolónia tak ovláda vetranie v hornej časti úľa celoročne. Včelstvo zimuje minimálne v dvoch nadstavkoch. Medobranie môžete robiť vytáčaním, ale cieľom tejto technológie je vyrezať plásty s medom, med precediť alebo vylisovať. Letáčová zástrčka je hlboká aj viac ako 15 cm, ale nemusí byť. Docielime tak pôdorys štvorca Warré,  zároveň chránime včelstvo pred votrelcami a nepríjemným vysávacím efektom veterného počasia. V lete môžme letáč otvoriť na celú šírku.

S týmto skvelým riešením sa môžete oboznámiť na niekoľkých detailných fotografiách.